Spännande tider: Pluggar till geograf i höst

När det  var dags att söka till universitetet i våras var jag säker: jag vill plugga i höst!
När det var dags att komma hem från Australien och Nya Zealand och landa i verkligenheten var jag återigen säker: jag ska absolut INTE plugga i höst.
Så när välkomstbrevet från skolan kom (för jag hade ju trots allt både sökt och kommit in) så var det dags att ändra sig en sista gång. Så nu är det bestämt. Jag SKA plugga i höst!

Jag har dock kommit att hata frågan vad jag ska plugga. För sanningen är den att jag, förstås, tekniskt sett VET vad jag ska plugga (jag har ju sökt det), men jag har i ärlighetens namn inte så stor koll på vad programmet faktiskt innebär.

Jag ska läsa kandidatprogrammet i Geografi, 180 poäng på Stockholms Universitet. Första frågan jag får av folk när jag berättar det är: vad ska du med det till, ska du bli lärare? ABSOLUT inte (inget fel på lärare, passar bara inte mig, noteras för att inte stöta någon).
Nej, nej, det är inte geografi i den benämningen. Det är faktiskt en akademisk utbildning som leder till att man får titeln Geograf. Jag försöker reda ut begreppet:

Geografiämnet förenar samhällsvetenskap och naturvetenskap och handlar om kunskapen om människans livsmiljö och livsvillkor på specifika platser/regioner eller på jorden i sinhelhet. Det gäller b la kunskap om mark, vatten, klimat, sociala- ekonomiska- och politiska system, medicinsk geografi, befolkning/bebyggelse, näringsliv och försörjningsstrategier.

Kunskap om hur människan, samhällets utveckling och naturmiljön, förhåller sig och samverkar med varandra är själva kärnan i geografiämnet. Geografi efterfrågas tydligen på grund av globaliseringen allt mer inom tvärvetenskaplig forskning, affärsliv, internationell handel och ekonomi, turism, miljövård, utbildning och massmedia. Geografiska kunskaper ska visst hjälpa mig att besvara frågor om hållbar utveckling och samhällets sårbarhet. Jag kommer även att lära mig använda geografiska informationssystem (GIS)  och undersökningsmetoder med satellit- och flygbilder (fjärranalys).

Så, nu var det uträtt. Inte gjorde det mig så väldigt mycket klokare på vad jag EGENTLIGEN ska pyssla med under de närmaste tre åren framöver, men det är den bilden jag kan ge!

Ser fram emot det som sjutton gör jag i alla fall. Ska bli underbart att få använda hjärnan lite igen efter ett slappt (om dock underbart och oförglömligt) sabbatsår från skolbänken. Upprop 24 augusti!

Dags att komma igång igen?

Vet inte hur länge det här kommer hålla, men tänkte göra ett halvförsök att börja med bloggandet igen. Nyligen hemkommen från året utomlands är det ju dags att stänga ner resdagboken och inse att man landat i verkligheten igen..

Bjuder på en bild från Malaysia, vårat sista resmål innan vi vände kosan hemåt för ganska exakt fyra veckor sedan nu. Herregud har det redan gått så länge?